Header Mineral Wool Association

Isoleren van scheidingsvloeren

Een eerste vereiste is dat tussenvloeren de verschillende belastingen van een gebouw kunnen dragen, maar daarnaast zijn er ook voorschriften die hun prestatie bepalen inzake brandveiligheid en geluidsisolatie. Zelfs als er geen formele voorschriften bestaan, wordt redelijkerwijs aangenomen dat een tussenvloer moet zorgen voor een behoorlijke akoestische isolatie tussen de verdiepingen.

Het isoleren van tussenvloeren is bedoeld om geluidsoverdracht tussen verdiepingen in flats, hotels, kantoren, appartementen en andere meerwoningblokken en/of torengebouwen tot een minimum te beperken. Ze worden ook gebruikt in commerciële of openbare gebouwen, voor handhaving van het energierendement waar blootgestelde vloeren direct boven of onder parkeerruimten of toegangswegen liggen.

Een belangrijke eis bij een scheidingsvloer is dat hij de brandveiligheid van het gebouw verhoogt.

Tussenvloeren zijn gewoonlijk houten of betonnen constructies, en voor beide gevallen biedt isolatie met minerale wol een efficiënte oplossing.

Houten vloerconstructies

Tussenvloeren in hout worden doorgaans geconstrueerd met behulp van ofwel berekende I-balken, ofwel massief houten steunbalken. In beide gevallen zal het plaatsen van minerale wol isolatie in de holle ruimte tussen de balken geluidsabsorberend werken, de akoestische prestatie verbeteren en tevens belangrijke voordelen opleveren inzake  thermisch rendement. Minerale wol isolatie kan eveneens worden aangebracht als een veerkrachtige laag tussen de constructievloer en de vloerbedekking zelf. Hierdoor wordt contactgeluid aanzienlijk gedempt.

Thermische en akoestische verbetering van houten tussenvloeren

Een bestaande houten vloer in een gebouw kan op verschillende manieren worden verbeterd, onder andere door het aanbrengen van een nieuw vrijstaand verlaagd plafond eronder of een nieuwe ontkoppelde vloer erboven. In beide gevallen zal minerale wol isolatie het akoestisch en thermisch rendement van de vloer aanzienlijk verbeteren.

Betonnen vloerconstructies

Betonnen scheidingsvloeren kunnen ter plaatse gestort worden of opgebouwd worden met betonnen predallen of met blijvende bekisting. Ongeacht welke bouwmethode wordt toegepast, het akoestisch en thermisch rendement zal verbeterd worden door de plaatsing van minerale wol isolatie boven of onder de vloer. Een standaardtoepassing is sowieso het akoestisch ontkoppelen van de afwerkingsvloer, de zogenaamde ‘zwevende vloer’.