Header Mineral Wool Association

Isoleren van massieve metselmuren

Massieve muren hebben van oorsprong een geringe warmteweerstand, omdat ze meestal zijn opgetrokken uit één massief pakket baksteen / beton. Om deze muren een betere warmteweerstand te bezorgen dient een isolatielaag aangebracht te worden. Hiervoor bestaan verschillende oplossingen:

  • Isolatie aan de binnenzijde van de muur
    Licht metalen profielen of houten latwerk worden aan de binnenzijde van de muur aangebracht, tussen en eventueel achter de profielen worden isolatieplaten geplaatst, vervolgens brengt men een dampremmende laag en gipsplaten aan.
  • Isolatie aan de buitenzijde van de muur
    In combinatie met een afwerkingslaag (bekleding) / in combinatie met een bepleistering. De isolatie wordt op een geëigende wijze (passend met de keuze van afwerking) op de muur aangebracht; waarna de bekleding / bepleistering wordt aangebracht volgens de richtlijnen van de systeemhouder van de bekleding of bepleistering.

Beide systemen dragen bij tot een betere thermische prestatie van het gebouw met betrekking tot de energiebehoeften en ze beïnvloeden op positieve wijze het comfort van de gebruiker. Aan steeds hoger wordende eisen op gebied van U-waarde kan gemakkelijk voldaan worden door de dikte van de isolatielaag aan te passen aan de gestelde eisen.