Header Mineral Wool Association

Dakisolatie van hellende daken

Het isoleren van een hellend dak tussen de schuine dakspanten maakt een maximale benutting van de dakruimte mogelijk, zowel in nieuwe als gerenoveerde gebouwen.

Als de dakruimte niet bestemd is voor bewoning en verwarming, wordt het isoleren van de zoldervloer aanbevolen.

Het basisprincipe bestaat uit het aanbrengen van minerale wol tussen de schuine dakspanten waarbij de helling van het dak wordt gevolgd. Deze methode levert een maximaal warmterendement op én verbetert aanzienlijk het geluidsabsorptievermogen van het dak.

Als de diepte (dikte) van de dakspanten een voldoende dikke isolatie toelaat om aan het vereiste warmterendement te voldoen, is het isoleren tussen de schuine daksparren de eenvoudigste oplossing. Bovendien zijn er dan geen speciale bevestigingsmiddelen nodig en is een vlotte installatie van de isolatie van binnenuit in de dakruimte mogelijk.

De minerale wol isolatie wordt 1 cm breder gekozen dan de afstand tussen de dakspanten, waardoor de isolatie zich vanzelf opspant tussen de spanten. Snijresten kunnen heel gemakkelijk gebruikt worden om kleine ruimtes op te vullen. Een goede aansluiting is onontbeerlijk. Aan de binnenzijde (= warme zijde) wordt de isolatie afgeschermd met een dampscherm om eventuele condensatierisico’s te vermijden en om een goede luchtdichting te garanderen.