Header Mineral Wool Association

Duurzaamheid and Minerale Wol

Duurzame natuurlijke hulpbronnen

Waar u ook bent op deze planeet, zand en steen zijn nooit ver weg. Siliciumzand is één van de meest algemeen voorkomende mineralen1 op de aardkorst en basalt en doleriet zijn zeer algemeen voorkomende vulkanische steensoorten.

Hoewel de samenstelling van zand kan variëren, is siliciumdioxide één van de meest algemeen voorkomende bestanddelen2. Siliciumzand wordt meestal in de vorm van kwarts aangetroffen en de belangrijkste industriële toepassing van deze grondstof is het maken van glas. De geografische en geologische omstandigheden waaronder dit zand ontstaat zijn in overvloed aanwezig en worden overal ter wereld aangetroffen3. Daarom kan zand beschouwd worden als een snel hernieuwbare natuurlijke grondstof.

Er ontstaat in de natuur per jaar meer zand dan de mensheid gebruikt voor het maken van glas, isolatiemateriaal of andere producten op basis van zand. De basisgrondstof zand wordt bovendien voor een steeds groter aandeel vervangen door gerecycleerd glas voor de productie van glaswol.

Rotswol wordt gemaakt van vulkanische steen, vooral basalt en doleriet (ook wel diabaas genoemd). Een steeds groter deel van de rotswolproductie is afkomstig uit hergebruikt materiaal, in de vorm van briketten die overblijven na het productieproces.

De producenten van steen- en glaswolisolatie hebben belangrijke maatregelen getroffen om hun behoefte aan natuurlijke hulpbronnen te verlagen. Van het gebruik van kringloopglas en industriële slakken tot het herverwerken van productieafval. Het hergebruik van grondstoffen is al lange tijd een integraal onderdeel van het productieproces van steen- en glaswolisolatie. 

De andere belangrijke natuurlijke hulpbron bij de productie van minerale wol isolatie is water. De investeringen van minerale wol fabrikanten in onderzoek en ontwikkeling hebben op verschillende gebieden geleid tot een aanzienlijke verlaging van het waterverbruik. Een innovatie die bijzonder hartelijk ontvangen is, is het gebruik van gesloten lussystemen waardoor de behoefte aan hoge temperaturen in het productieproces lager wordt.

Minerale wol isolatie wordt gemaakt van gesmolten glas, steen of slakken die in een vezelachtige structuur worden gesponnen. Deze duurzame en uitzonderlijke combinatie van thermische, akoestische en brandbestendige eigenschappen kunnen door geen enkel ander isolatiemateriaal geëvenaard worden.

Meer informatie over de duurzaamheid van minerale wol, is the vinden in het Eurima Duurzaamheidsrapport (enkel beschikbaar in het Engels).

1 Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Silica
Iler, R.K. (1979). The Chemistry of Silica. Plenum Press. ISBN 047102404X.
Lynn Townsend White, Jr. (1961). "Eilmer of Malmesbury, an Eleventh Century Aviator: A Case Study of Technological Innovation, Its Context and Tradition". Technology and Culture (Society for the History of Technology) 2 (2): 97–111. http://jstor.org/stable/3101411.
2 Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Sand
3 Source: NAIMA – SAND: A renewable and virtually inexhaustible resource